We kijken vaak naar grote namen in de entertainment industrie of uit het zakenleven en spreken met bewondering over hen. We kunnen hen zelfs adoreren en bijna vergeten dat het ook gewoon mensen zijn en geen superhelden. We willen wat zij hebben. We willen zijn zoals zij zijn. ‘Dat wil ik ook’ is een gedachte die door veel hoofden gaat bij het zien van een ‘grootheid’, een voorbeeld. De prestaties spreken een bepaald verlangen in onszelf aan. Wij zouden dat ook wel willen. En dat is dan voor de één de faam, voor de ander het aanzien en voor weer een ander het geld en de vrijheid.

Wat wil jij?

De realisatie dat zij niet over meer of minder superpowers beschikken dan jij en ik, is Hollandse nuchterheid die op z’n plaats is. Daarmee zeg ik niet dat je niet naar anderen moet kijken. Zij kunnen een voorbeeld zijn en je motiveren om stappen te maken. Maar de grote vraag is:

Wat wil jij?

En niet willen, maar écht willen. Als je iets echt wilt dan zul je bereid moeten zijn om er dingen voor te doen en vaak genoeg ook dingen voor te laten. Dat is wat mensen die het ‘gemaakt’ hebben gemeen hebben. Zij zijn bereid om ongemak te verdragen. Zij zijn bereid om zich niet begrepen te voelen. Ook zijn zij bereid om mensen teleur te stellen.

Dus de vervolg vraag is:

Wat heb jij er voor over om daadwerkelijk te bereiken wat je zegt dat je wilt bereiken?

Alles komt met een prijs

Kiezen voor datgene wat voor jou belangrijk is, kan door anderen wellicht als egoistisch worden geinterpreteerd. Je kunt je eenzaam voelen op momenten doordat je je niet begrepen voelt in de keuzes die je maakt. Jij werkt aan je droom terwijl anderen in de kroeg staan, een festivalletje pakken of nog wat langer in hun bed liggen bijvoorbeeld.

Wanneer je drive hebt, wanneer je verlangen groter is dan wat dan ook, dan ben je bereid om veel te doen en te laten om daar te komen waar je wilt komen.

Dit overigens geen garantie voor succes maar wel een reden waarom het niet lukt of tot nu toe niet gelukt is.

Vraag jezelf af waarom hetgene dat je wilt nog niet is gelukt. Ben jij bereid om er echt vol voor te gaan? Heb jij die enorme drive die nodig is om je droom na te jagen of je doel te bereiken?

“Success travels in the company of very hard work. There is no trick, no easy way”

John Wooden – American Basketball Coach

Ik zeg heel bewust niet ‘ben jij bereid om er alles voor te doen en te laten?’ Want alles komt met een prijs. Is de prijs de moeite waard? Dat is alleen aan jou om te bepalen. Is het jou waard dat je niet vaak thuis bent? Is het jou waard dat je vrienden verliest omdat je geen tijd voor ze hebt? Is het jou waard om 16 keer op je snuffert te gaan en 17 keer op te staan? Is het jou waard om niet begrepen te voelen of zelfs eenzaam te voelen omdat je kiest voor een ander pad dan de mensen in jouw omgeving?

We zien vaak alleen de roem, de status of het geld en we vergeten dat de weg die is afgelegd er vaak een is van hard en veel werken, van tegenslagen overwinnen, van teleurstellingen verwerken, van offers die je moet brengen.

Kijkend naar de ondernemers en de ondernemende mensen met wie ik werk, kijkend naar mensen die iets hebben bereikt dan zie ik intrinsieke drive en de bereidheid om er écht voor te gaan.

Veel mensen zeggen iets te willen en uiteindelijk komen ze niet in actie. Of ze stoppen wanneer het moeilijk wordt. Dat is ok als je er achter komt dat wat je dacht dat je wilde, je toch niet wilt. Er is niks mis met stoppen. Er is wel iets mis met jezelf voor de gek houden. Jezelf vertellen dat je iets wilt, maar niet bereid zijn om het werk te doen. Dat is namelijk vragen om teleurstelling. Dat is vragen om onzekerheid en je ongelukkig voelen.

Weet je wat stom is? Iets willen en de prijs niet willen betalen

Kun je rekenen? Reken er maar niet op

Goede vragen

Als de gedachte opkomt dat je iets wilt stel jezelf dan goede vragen. Goede vragen zijn vragen die je informatie geven waardoor je onderzoekt of je het wel echt wilt en wat je moet doen om het te bereiken. Denk aan vragen zoals:

  • Wat wil ik precies?
  • Wat levert het mij op als ik het doe?
  • Wat levert het mij op als ik het niet doe?
  • Wat weerhoudt mij van het doen wat ik wil doen?

Zelf werk ik graag met ondernemers en ondernemende mensen. Omdat zij over passie, een enorme intrinsieke drive en een groot doorzettingsvermogen beschikken. De resultaatgerichtheid, het ergens voor willen gaan vind ik heel aantrekkelijk en aanstekelijk om mee te werken. Daarvoor hoeft iemand niet per se te weten hoe hij of zij daar moet komen. Degene vindt een weg. Degene is echt bereid om te doen en te laten wat er nodig is, om de prijs te betalen. Want alles heeft een prijs.

 

Wat wil jij, echt?

 

Als je vindt dat er waardevolle tips staan in dit artikel, deel deze dan vooral in je netwerk. Dat waardeer ik!

Wil je werken aan persoonlijk leiderschap of aan je mentale veerkracht, neem dan contact op.

Wil je meer lezen over het maken van keuzes, het creëren van een veerkrachtige mindset bestel dan mijn boek via http://bit.ly/2FRy36j 

Heb je vragen of gedachtes die je wilt delen na het lezen van dit artikel, reageer hieronder in de comments.