Het gebeurt ons allemaal wel eens, dat je wordt overvallen door een gebeurtenis of door gevoelens en dat je het even niet meer weet. Soms duurt even wat langer en zit je in een periode waar er donkere wolken in je hoofd hangen. Je rot voelen.

Ruimte geven aan emoties in een dergelijke situatie is goed, het lucht op en dat is echt belangrijk. Onderdruk je emoties dus ook niet. Alleen uiting en ruimte geven aan je emoties lost de situatie niet op. Tijd heelt alle wonden is een mooi Nederlands gezegde en dat is in veel gevallen waar. Toch zijn er ook vaak genoeg situaties waar je sneller en veerkrachtiger door een dergelijke periode heen kunt komen, zonder dat je voorbij gaat aan het verlies, aan de angst of aan de onmacht die je voelt.

Wat te doen als je je rot voelt?

Wat wil je wel?

Vanuit een uitzichtloze situatie gaat niemand zich beter voelen. Bepaal richting van waar je naar toe wilt en wat je wel wilt. Als je in een vervelende periode, of ronduit slechte periode en je hebt geen uitzicht op iets concreets en iets positiefs dan is het heel moeilijk om je te ontdoen van die donkere wolken. Je hebt geen perspectief. Dat kun je zelf creëren. Je bent namelijk één keuze verwijderd. Namelijk de keuze van je richting. Van hetgeen je wel wilt. Je nieuwe doel. Jezelf een uitzicht geven, waardoor je weer nieuwe keuzes kan maken.

Vind je het moeilijk om tot een nieuwe richting te komen? Dat hoef je niet alleen te doen! Er zijn tegenwoordig genoeg bijeenkomsten en seminars om naar toe te gaan om je op ideeën te brengen. Voor € 10 à € 15 heb je al inspirerende bijeenkomsten en soms zelfs gratis! Kijk eens op Eventbrite, Facebook of Meetup. Voor mensen in Amsterdam; kijk eens bij De Bewustzijn School voor interessante lessen.

Reik uit

En wat je ook niet alleen hoeft te doen is je tijd doorbrengen. Bel een vriend(in), een (oud-)collega en ga leuke dingen doen. Misschien staat je hoofd er niet naar, maar van de hele dag in je eentje zijn wordt niemand gelukkiger. En die andere persoon heeft echt begrip voor je situatie. Je hebt een reden om je bed uit te komen, frisse waterstralen van de douche laten je ook al beter voelen en gedeelde smart is halve smart. Plan leuke dingen, ga sporten en als er niemand met je mee wil ga het park in en maak een praatje met een vreemde. Geef een glimlach aan iemand die het niet verwacht en het maakt de dag mooier. Die van jou en van de ander. Win win!

Accepteren

Tijd heelt alle wonden en breng je tijd dus zo fijn mogelijk door. Na regen komt zonneschijn (en na zonneschijn komt regen). Hoe sneller dat je accepteert dat het even niet gaat zoals je het graag zou willen, hoe eerder dat je stopt met ‘vechten’ tegen het onvermijdelijke, hetgeen wat er is. Die energie kun je beter gebruiken. We zetten onszelf vaak vast in situaties en emoties die ons niet helpen zonder dat we het zelf doorhebben. Je bent één keuze verwijderd om je van die ‘vaste’ situatie te ontdoen. Door bewustzijn bij jezelf te creëren. Door jezelf de vraag te stellen. Wat zijn goede vragen? Lees dan dit artikel, maar lees eerst nog even door.

Ga sporten

Hoe futloos, hoe sjaggie je ook bent, het is moeilijk om chagrijnig te blijven na een uurtje zweten en niet ‘in’ je hoofd te zitten. De stofjes die het lichaam aanmaakt zoals dopamine, serotonine en oxytocine doen een waardevolle bijdrage aan je goed voelen. Is sporten een brug te ver, ga wandelen. Ook dan doen de neurotransmitters hun werk. Je brein krijgt meer zuurstof en dan is het alsof de donkere wolken vanzelf verdwijnen. Kom dus letterlijk in beweging. De drempel kan soms hoog zijn om de deur uit te gaan als je niet lekker in je vel zit, onthou dan: Je hebt alleen spijt van de keren dat je niet bent gaan sporten.

Dankbaarheidsoefening

Er is altijd wel iets waar je dankbaar voor kunt zijn. Hoe rot de situatie ook is waar je in zit, hoe rot je je ook voelt als je wilt dan is er altijd iets waar je blij om kunt zijn. Het klinkt heel cliche en misschien zelfs gezapig, maar thank me later. Het is wetenschappelijk bewezen dat je meer geluk ervaart als je tevreden bent. Om tevreden te kunnen zijn moet je vaker kijkt naar wat je hebt: vriendschappen, zon op je gezicht, je huis of een heerlijke koffie verkeerd. Sta iedere dag even stil bij hetgeen waar je dankbaar voor bent. En voor de pessimisten onder ons, baat het niet, dan schaadt het niet.

In mijn boek ‘The Power of Choice’ ga ik er dieper in op hoe je veerkrachtiger in het leven kan staan. Hoe je meer regie over je leven kunt nemen. Het leven is niet maakbaar en dat is maar goed ook, want zonder downs, tegenslagen, angsten en verlies waarderen we geluk, liefde, gezondheid en voorspoed niet.

Next level?

Is het tijd om jouw ontwikkeling naar een next level te tillen? Ben je bereid om te doen wat nodig is? In een 1-op-1-traject werken we aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij je leven leidt en het leven niet jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!