Ondernemers en vrijheid. Die woorden lijken wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er is een streven naar vrijheid en een innerlijke drive naar vrijheid. Zowel in tijd als in middelen. En deze vrijheid begint allemaal met vrijheid in je hoofd. Want als ik vraag aan mijn coachees wat ze weerhoudt van het hebben van vrijheid dan zijn het angsten, verwachtingen van anderen en andere belemmerende gedachten. Het zit hem dus niet in tijd en geld of andere middelen.

Regels in je hoofd

Er is niemand (meer) die zegt wat jij moet doen en hoe het zou moeten. De tijd van leraren die zeiden wat je moest doen is geweest. De tijd van dat één van je ouders aangaf wat goed of fout was is ook voorbij. Die regels zitten alleen nog wel bewust of onbewust in je hoofd.

Wat is jouw strategie? Wat zijn jouw regels? Niet die je hebt meegekregen vanuit huis en andere belangrijke en minder belangrijke mensen om je heen. Wat vind jíj belangrijk? Hoe wil jij in het leven staan?

Gedachtes houden je gevangen

Doe jij wat je zegt dat je doet? Doe jij waar je in gelooft? Of pas jij je aan aan wat andere mensen van je vinden? Als het antwoord nee is op deze laatste vraag, vraag jezelf dan ook of dat echt waar is. Wees eerlijk tegen jezelf. Kies jij echt in álle situaties je eigen pad en heb jij maling aan wat anderen van je vinden? Ik durf te wedden dat als je eerlijk bent dat je je best vaak laat leiden door wat andere mensen van je vinden of denken. Waarom? Omdat dat de natuur is. Het is de natuur om aardig gevonden te willen worden. Het is de natuur om niet buitengesloten te willen worden, omdat we dan niet zouden overleven en we zijn geprogrammeerd om te overleven.

Rechtstreeks de vraag stellen of ze het belangrijk vinden wat een ander van ze denkt is vragen om een nee-antwoord. Want dat is wat iemand ook wil geloven, dat dit niet belangrijk is. We zijn toch onafhankelijk en we maken onze eigen keuzes?! Totdat je situaties gaat bekijken, de keuzes die je hebt gemaakt en vooral ook de keuzes die je niet hebt gemaakt en dan blijkt dat 9 van de 10 keer iemand niet doet wat hij zou willen doen. Dit omdat hij of zij zich belemmert voelt door gedachten. Gedachten over wat als het fout gaat. Gedachten over wat iemand anders daar wel niet van zal vinden.

Vrijheid in je hoofd

Je staat jezelf in de weg in het hebben van vrijheid. Vrijheid in je hoofd is alles wat je nodig hebt om te doen wat jij graag wilt. Maar hoe dan?

1. Het begint met kiezen van jouw eigen regels. Niemand anders dan jij kan voor jou bepalen hoe jij je leven wil leven. Je hebt geen toestemming van iemand anders nodig behalve van jezelf. Om jezelf te zijn en te handelen naar wat voor jou belangrijk is.

2. Durf fouten te maken en dingen te proberen. Fouten maken hoort bij het leven. Je moet net zo goed weten wat niet werkt als wat wel werkt. Als wat je niet wilt als wat je wel wilt.

3. Kies bewust de mensen met wie je veel omgaat. Zijn er mensen in jouw omgeving die je klein houden, niet in je geloven of die je tegen houden? Houdt hen op een afstandje, ze doen je geen goed om je eigen leven te kunnen leiden. Niemand kan jou iets laten doen wat jij niet wilt behalve als jij het toestaat. Je krijgt wat je accepteert.

Vrijheid is bewust aan de slag met wat voor jou belangrijk is. Tijd besteden aan de dingen die je laten groeien, aan de mensen die je energie opleveren en waar jij blij van wordt. Dat is vrijheid!

Next level?

Wil je bewust worden van jouw regels in je hoofd en wil je je eigen regels maken? Is het tijd om je (weer) vrij te voelen? In een 1-op-1-traject werken we aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij je leven leidt en het leven niet jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!