In deze moeilijke en onzekere tijd waarin het nieuwe corona virus (COVID-19) over de wereld de mensheid teistert wordt veel van je gevraagd. Van jou als mens in welke rol dan ook. Je rol als werknemer of ondernemer. Je rol als vader of moeder. Je rol als partner of vriend(in). Op alle vlakken is er wel iets veranderd. Wat helpt je nu door deze roerige tijd? Veerkracht! Veerkracht is iets dat we allemaal in meer of mindere mate bezitten. Het mooie aan veerkracht is, is dat je het kunt versterken door training. Het is als een spier. Als je er aandacht aan geeft dan groeit het.

Wat levert veerkracht je op?

Het geeft meer grip en inzicht om goed te navigeren in tijden zoals deze van onzekerheid. Je veert snel terug na verandering en tegenslag. Je voelt je emotioneel stabieler. En je emotioneel stabieler voelen maakt een wereld van verschil hoe je je dag en daarmee je leven ervaart.

Hoe bouw je veerkracht in onzekere tijden?

Werken aan je veerkracht is niet alleen geschikt in tijden wanneer het goed gaat. Ook in onzekere tijden kun je aan je veerkracht werken. Je kiest bewust en daarmee negeer je niet wat er is en hoe je je voelt. Je kijkt het aan, neemt het mee en laat het op een constructieve manier voor je werken.

Accepteren van je & de realiteit

De wereld om je heen is veranderd. Sommige veranderingen zijn ten positieve en sommige veranderingen zijn niet leuk of zelfs irritant of beangstigend. Of je de verandering(en) nu leuk vindt of niet, het is er. Hoe sneller dat je de (nieuwe) realiteit accepteert hoe eerder dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan. Vasthouden aan iets dat er niet meer is of niet meer werkt houdt je waar je bent en dat zorgt voor weerstand. Weerstand is ‘vechten’ tegen het onvermijdelijke. Wat nu als je deze energie richt op het accepteren van de nieuwe werkelijkheid? Voelt alleen die gedachte al niet rustiger?

Betekenis geven aan wat er gebeurt

Welke emoties ervaar je? En wat als deze emoties richtingaanwijzers zijn. Wat als deze emoties je iets proberen te vertellen? Welke betekenis kun je dan geven aan wat er gebeurt? Waar wil je van weg en waar wil je naar terug? Wat zijn de onderliggende waarden en behoeftes? Wat kun je leren over jezelf en wellicht ook anderen? Wat waardeer je nu? Waar wil je naar terug?

Verzamel deze informatie. Zonder oordeel. Het geeft je simpelweg informatie waarop jij een keuze kunt maken. De keuze waar jij je focus op wilt leggen. Jij hebt namelijk niet altijd een keuze welke omstandigheden je hebt, maar je hebt altijd de keuze hoe jij er mee omgaat en waar jij de focus op wilt leggen. Welke gedachte kies ik te geloven? Jij voedt je innerlijke realiteit.

Stap voor stap bewegen en leren

Het leggen van je focus op je volgende stap, alleen de eerstvolgende stap, zorgt ervoor dat je in beweging komt. Houd het klein en houd voor ogen dat iedere stap, groot en klein, een stap voorwaarts is. Je bent aan het bouwen. Bouwen van een nieuw ritme. Van een nieuwe realiteit. Zie het als een uitnodiging om te leren. Te leren over jezelf. Over wat voor jou werkt en wat niet werkt. Probeer dingen en blijf bewust keuzes maken over waar jij je op focust.

Door je bewuster te worden van je emoties, gevoelens, gedachten en gedrag en daarin bewust keuzes te maken vergroot je jouw veerkracht. Je leven beweegt zich voorwaarts en je groeit als mens.

Veerkracht gaat over het kunnen benaderen en ervaren van impact-volle situaties met minder angst en over het kunnen terugveren en vooruitgaan op een manier die je helpt om vooruit te komen in het leven.

Meer lezen en leren over veerkracht? Bestel m’n boek The Power of Choice – A journey to resilience of maak een gratis (online) kennismakingsafspraak en dan bespreken we hoe ik je kan helpen bij het trainen van je veerkracht.

In een 1-op-1-traject werken aan je bewustzijn en aan je veerkracht. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!