Waar veel mensen, of het nu ondernemers zijn of werknemers, mee struggelen is tijd. En dan vooral het tekort daaraan. Te weinig tijd om te sporten, te weinig tijd voor vrienden en familie, te weinig tijd voor zichzelf. Laat staan dat ze tijd hebben om tot nieuwe ideeën te komen of om tot inzichten te komen. Ideeën voor je bedrijf, inzichten over waar je energie van krijgt en wat je energie kost, dromen over wat je zou willen in de toekomst en een actieplan maken om die droom te verwezenlijken. Heb jij ook altijd tijd tekort?

Ideeën genereren kost geen tijd

We leven in een kenniswerker-tijdperk. Zonder computer zijn we niets, maar zonder ons brein zijn we helemaal nergens. Hoe maak je kwalitatief goede plannen, goed beleid, nieuwe set aan maatregelen of een goed advies? Door je brein aan het werk te zetten. Door met nieuwe invalshoeken naar bestaande zaken te kijken, door je hersenen verbindingen te laten maken van alle informatie dat al aanwezig is. Een bepaalde mate van creativiteit is daar voor nodig.

Als je de hele dag van afspraak naar afspraak gaat, als je de hele dag wordt geregeerd door mailtjes, collega’s die aan je bureau staan, binnenkomende whatsapp berichten en telefoontjes, is het moeilijk om tijd te maken om na te denken over dat goede idee of over een nieuwe invalshoek. Maar wat als je nu geen tijd nodig hebt?

Wat heb je dan wel nodig?

Je hebt ruimte nodig. Ruimte in je hoofd. Juist dan kan je brein verbanden leggen. Ze zeggen niet voor niets dat goede ideeën komen als je onder de douche staat. Juist omdat je dan even niets aan het doen bent. En dat is nu precies het probleem. We doen heel vaak niet meer niets. Als we op de fiets zitten luisteren we naar een podcast. In de auto bellen we en we zitten te wachten in een vergaderruimte op collega’s beantwoorden we emails op onze telefoon. De ruimte die we zouden kunnen hebben die vullen we op, terwijl het juist zo nuttig is om die ruimte er te laten zijn. Om ons brein die verbindingen te laten maken, zodat er ‘ineens’ een goed idee ontstaat, een droom helder wordt of een inzicht tot je komt.

Het gaat dus niet om tijd, maar om ruimte. Ruimte die we niet opvullen, maar er juist laten zijn. Dus ook al heb je het druk, dan kun je ruimte hebben. Hoe?

  • Staar eens uit het raam als je in de trein zit of als bijrijder in de auto. Luister eens geen podcast onderweg. Laat alle ‘prikkels’ even voor wat ze zijn.
  • Ga bewegen. Zonder muziek, luisterboek of podcast. Maak een wandeling, ga een rondje hardlopen, neem de fiets naar je werk in plaats van de auto. Waai uit, denk even aan niets en laat je hersenen andere verbindingen maken die op een later moment weer van pas komen.
  • Neem pauzes. Ze leveren je juist productiviteit op. Ook mini-breaks van een paar minuten zijn heel waardevol. En op je telefoon door je LinkedIn tijdlijn scrollen is geen pauze 😉
  • Geef je brein een opdracht. Laat je brein werken aan iets waar je op vastloopt. Ook al ben je er niet bewust mee bezig, je brein is op de achtergrond wel bezig met het maken van verbindingen.
  • Noteer waar je aan denkt en wat je moet onthouden. Als het ergens genoteerd is, dan is het uit je hoofd. Je houdt geen ‘schijfruimte’ meer bezet en je creëert daarmee ruimte voor andere dingen.

 

Je hebt geen tijd nodig, maar ruimte. En ruimte creëer je zelf.

 

Kom jij ook altijd tijd tekort en wil je handvatten over hoe je dit anders kunt doen? Is het tijd om het tij te keren? In een 1-op-1-traject werken aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij je leven leidt en je leven niet jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!