Wanneer ga jij lunchen? Als je trek hebt of als het tijd is? Veel mensen gaan standaard om een bepaalde tijd lunchen. Meestal nog geeneens afvragend of ze trek hebben, maar het is lunchtijd en als het lunchtijd is dan eet je. Zo zijn er ook mensen die getriggerd worden door een gevoel van trek, vervolgens op de klok kijken en zien dat het nog geen tijd is om te lunchen en dus het moment van eten uitstellen totdat het wel tijd is om te eten.

Aangeleerd

Het principe van tijd is aangeleerd. Als baby huilde je als je honger had en kreeg je te eten, totdat je op een gegeven moment leerde dat er ongeveer 3 eetmomenten per dag zijn en dat die tijdsgebonden zijn. Zo zijn er heel veel dingen die je hebt geleerd en waarvan jij je waarschijnlijk niet afvraagt waarom ze zo zijn.

We hebben allemaal regels in ons hoofd die ons ‘helpen’ om ons leven te leven. Ik zet bewust helpen tussen aanhalingstekens, want heel vaak zijn we ons niet bewust van die regels. Laat staan dat we dan weten of ze ons helpen of belemmeren.

Je wereld is zoveel groter dan de regels in je hoofd. Het is aan jou om je regels te ontdekken en opnieuw tegen het licht te houden. Werken ze voor je of werken ze tegen je?

Je wereld groter maken

De wereld van een coachee werd onlangs een stuk groter toen hij realiseerde dat hij niet per se iedere zondag naar z’n moeder hoefde. Dat dit een ingesleten patroon was. Hij realiseerde dat hij keuzevrijheid had. Hij houdt zielsveel van z’n moeder en wil haar ook graag zien. Maar hij had ook andere behoeftes en verlangens en daar zou hij meer tijd voor hebben als hij niet iedere zondag standaard naar z’n moeder zou gaan. Of misschien wel iedere zondag, maar korter. Na een maand zei de coachee dat de bezoekjes aan z’n moeder veel leuker waren geworden. Hij was veel gelukkiger als mens omdat hij meer tijd had voor dingen die hij ook leuk vond en hij ging nu uit vrije wil naar z’n moeder en niet omdat het ‘moest’. De keuze om naar z’n moeder te gaan maakte hij veel bewuster. Met als resultaat dat hij beter in zijn vel zat en dat hij de bezoekjes aan z’n moeder meer waardeert. Nu heb ik zijn moeder niet gesproken, maar ik durf te wedden dat zij ook een positief verschil merkt bij haar zoon en zijn bezoekjes.

Welke regel heb jij in je hoofd die je kan doorbreken?

  • Zit jij op je telefoon ter ontspanning? Scrollen door instagram is geen ontspanning voor je geest.
  • Gaat alcohol en de kroeg hand in hand bij jou? Je kunt het ook gezellig hebben zonder alcohol.
  • Moet jij om 12:00 uur iets eten? Je lichaam kent geen tijd.
  • Kun je niet sporten door een blessure? Als je een schouderblessure hebt kun je je benen nog steeds bewegen.

Je begrijpt het idee. Het zijn allemaal zelf gecreëerde patronen/ lijntjes in ons hoofd. Neem je overtuigingen eens onder de loep. Welke regels heb jij in je hoofd? Zijn ze waar? Helpen ze je of belemmeren ze je? Wees eerlijk naar jezelf. Is hetgeen je tegen jezelf zegt waar?

Doorbreek je patronen

Zie je je patroon en weet je niet hoe je dit kan veranderen? Praat er eens met iemand over. Een vriend of een vriendin of met een coach zoals ik. Vergroot je wereld en doorbreek je patronen.

In een 1-op-1-traject werken we aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij je leven leidt en het leven niet jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

 

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!