Als ondernemer los je een probleem op. Alleen soms heb je als ondernemer zelf te maken met problemen en dat levert stress en zorgen op. Zorgen remmen jou en je bedrijf. Emotionele druk zorgt ervoor dat je niet meer helder kunt nadenken. In dit artikel 6 inzichten die je helpen om uit je gedachtepatroon te stappen en constructieve actie te ondernemen.

1. Zorgen komen meestal niet uit

Blijf in beweging. Piekeren gaat vaak over het verleden of zorgen maken over de toekomst. In het nu heb je problemen. Maak onderscheid in zorgen en in problemen. Het verleden is het verleden en daar kun je wijze lessen uit trekken. De toekomst is nog niet bepaald. Problemen zijn er om opgelost te worden. Nadenken, keuze(s) maken, actie ondernemen, toewijding, bijstellen waar nodig en dus blijven bewegen. Eén ding weet je zeker, er verandert alleen iets als je in beweging komt.

2. Be a warrior, not a worrier

Als ondernemer kun je zorgen hebben, bijvoorbeeld als als er te weinig geld op je rekening staat, als je acquisitie gesprekken één voor één op niets uitlopen en als je een deadline niet kan halen. Je kunt er over piekeren, maar het vraagt je om een warrior te zijn.

Ben je bereid om de keuzes te maken die anderen niet snel zouden maken? Ben je bereid om keuzes te maken die je vragen om dingen anders te doen dan je tot nu toe hebt gedaan? Ben je bereid om het moeilijke aan te gaan?

3. De mate van mentale druk die je aankan is cruciaal

Wat doe jij als de druk toeneemt? Check je dan ‘uit’, word je creatiever, ga je harder werken, vlucht je in leuke dingen doen? Herkennen hoe je handelt als je stress ervaart is de eerste stap naar bepalen wat je nodig hebt. Hoe je reageert is een onbewuste strategie. Een strategie die je jezelf hebt aangeleerd en die voor je kan werken, maar wellicht ook niet. Als ondernemer kom je op enig moment onder druk te staan, zorg dat je werkt aan je veerkracht.

4. Ontspan op een constructieve manier

Sporten, mooie & goede gesprekken, wandelen, zingen, dansen, lachen, massage, sauna, een boek lezen. Vind wat werkt voor jou. De boog kan niet alleen maar gespannen zijn. En vaak kom je op de beste ideeën en heb je de beste ingevingen als je ergens niet mee bezig bent. Juist in de ontspanning is er ruimte voor creativiteit, het leggen van verbanden en oplossingen die wellicht zo simpel zijn dat je ze niet ziet door er continu aan te denken.

5. Kwetsbaarheid

Zijn er dingen waar je je voor schaamt? Zijn er dingen waar je zelf niet uit komt? Spreek je uit en reik uit naar een goede vriend, een coach, een collega ondernemer of iemand anders die je kan helpen. Dat is krachtig en je zult merken dat mensen om je heen je graag willen helpen. Ondernemers hebben de neiging om dingen zelf op te lossen, dat zit immers in hun natuur. Je kunt het jezelf alleen zoveel makkelijker maken als je andere inschakelt die je supporten in het proces.

6. Groei is leven en leven is groei

Groei hoort bij het leven, bij het voelen van voldoening, bij het boeken van vooruitgang. Om vooruit te komen moet je keuzes maken. Keuzes maken waarvan je niet altijd weet of het de juiste keuze is. Je kunt altijd weer een nieuwe keuze maken. Dit geldt dus niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor jou als leider van het bedrijf.

Herken je het zorgen maken en wil je handvaten over hoe je dit anders kunt doen? Is het tijd om het tij te keren? In een 1-op-1-traject werken we aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij een warrior bent en geen worrier. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!