Jezelf ontwikkelen is belangrijk om keuzes te maken die bij je passen. Het ontwikkelen van jezelf heeft ook invloed op je geluksniveau. Groeien is namelijk één van de ingrediënten van voldoening. Maar hoe doe je dat, jezelf ontwikkelen naar een volgend niveau?

Persoonlijke ontwikkeling is jezelf leren kennen. Het is ook je grenzen verleggen. In dit artikel de stappen die je helpen om naar een volgend niveau te ontwikkelen.

1. Wat is jouw verhaal?

De eerste stap is realiseren dat iedereen een bepaald beeld van zichzelf heeft. Dit is het verhaal dat we onszelf vertellen wie we zijn. Dit verhaal kan je ook tegenhouden om jezelf te ontwikkelen. Ben jij al jaren werkzaam als Marketeer en is dat wat jij bent? Is jouw baan als Office Manager het hoogst haalbare omdat je geen HBO-studie hebt afgerond? Is niemand in jouw familie zelfstandig ondernemer, dus zal het niet in je genen zitten? Welk verhaal vertel jij jezelf over jezelf?

2. Ontwikkelen is loslaten

Ontwikkelen is je verhaal loslaten. Je houdt je vast aan het bekende, aan wat je zekerheid geeft. Je bent niet je verhaal. Dat verhaal heeft je gebracht tot waar je nu bent. Je kunt je verhaal op ieder moment aanpassen. Aan wat jij nodig hebt om jezelf te ontwikkelen en om te groeien.

3. Stel jezelf vragen

De limieten die we voelen of denken te hebben worden vaak door onszelf bedacht of ze komen voort uit onze onbewuste patronen die zijn ontstaan in je eerste 8 levensjaren. Persoonlijke ontwikkeling is ontdekken welke patronen je hebt en welke beperkingen je ervaart. Dit is een bewustwordingsproces. Wat zijn je gedachtes in een bepaalde situatie? Wat houd je tegen om iets te doen of te zeggen? Bevraag jezelf als je merkt dat je vastloopt.

4. Wanneer voel je weerstand?

Je bent één bottleneck verwijderd van het volgende niveau. Ga actief op zoek naar de knelpunten in je   leven. Wanneer voel je weerstand? Dat is waar je mee aan de slag kan in het ontwikkelen van jezelf. Is het het voeren van een moeilijk gesprek? Is het nee zeggen? Doe de dingen die je niet wilt doen en je zult groeien.

5. Iedere stap is er één

Rome is niet gebouwd in één dag. Leg structureel bouwstenen en op een dag heb je een mooie fundering gebouwd waar je weer op door kunt bouwen.

Persoonlijke ontwikkeling is lange termijn werk. Soms in het moment zelf lijkt het alsof er niets gebeurd, maar als je over tijd terugkijkt dan zie je dat er wel degelijk wat is veranderd. Blijf iedere dag stappen zetten, hoe klein ook. Over tijd zul je zien dat je bent gegroeid.

6. Voorbereiding

Bereid je stap voor. Zoek mentoren, in je eigen omgeving, maar je kunt ook bekende mensen kiezen als mentoren. Doorgrond wat zij doen en verwerk het voor jezelf op een manier die bij jou past. Bekijk youtube filmpjes. Lees boeken over het onderwerp. Luister podcasts. Visualiseer hoe deze nieuwe fase eruit komt te zien. Hoe voel je je? Wat brengt het je? Wat heb je nodig om daar te komen?

7. Reflectie

Plan reflectiemomenten in. Ontwikkeling is lange termijn werk en je hebt momenten nodig dat je terugkijkt en ziet welke progressie je hebt geboekt. Dit is de brandstof om je ontwikkeling door te zetten en om de moeilijke momenten aan te gaan.

Ontwikkelen is een proces

Er is ALTIJD een volgend niveau dat we kunnen bereiken, zowel zakelijk als emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel. En eerlijk is eerlijk, dat is soms ook best vermoeiend, want het houdt nooit op. Herken je dat je soms ineens realiseert dat een bepaald woord een diepere betekenis voor je krijgt? Of dat je een ander perspectief krijgt op een situatie? Of dat een zin die mensen al zes keer tegen je gezegd hebben je ineens raakt en dat je begrijpt wat ze bedoelen? Dit zijn allemaal momenten van groei.

Jezelf tegenkomen

Leid jij je eigen leven of laat jij je leiden? In het proces kom je jezelf meerdere malen tegen. Je zult ook excuses verzinnen, je gaat in je hoofd zitten en dingen beredeneren, je gaat jezelf beschermen omdat je angst zult voelen en je zult ervaringen uit het verleden een rol laten spelen. Dit alles is onderdeel van het proces. Persoonlijke ontwikkeling geeft voldoening en je kunt alleen maar voldoening ervaren als het soms even tegenzit.

Ontwikkel je interne leider en je zult groeien.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontdekken van je patronen en in je weg van persoonlijke groei? In een 1-op-1-traject werken we aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij kan blijven groeien. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!