Vorige week was ik als expert aanwezig bij een event georganiseerd door 3310 – School for Millennials in samenwerking met TQ in Amsterdam. Een waardevolle en interessante avond waar verschillende invalshoeken werden besproken vanuit de aanwezige experts (zoals psycholoog Thijs Launspach en generatie expert Aart Bontekoning) over het huidige werkklimaat en speciaal gericht op Millennials.
Iedere generatie heeft haar eigen moeilijkheden waar het tegenaan loopt en avonden als deze helpen bij het overdragen van kennis, het verbreden van perspectieven en het opdoen van inzichten die weer gebruikt kunnen worden in het omgaan met alles wat je dagelijks tegenkomt.
Aan het eind van de avond werd aan iedere expert gevraagd om een hashtag te delen en daarop een kleine toelichting te geven. Mijn hashtag was
#liveinsideout
Voldoen aan verwachtingen
In coachingsgesprekken en in trainingen hoor ik vaak dat mensen willen weten wat er van hen wordt verwacht, zodat ze zich daar op kunnen aanpassen. Zodat ze voldoen aan de verwachting. In de basis is daar niets mis mee. Iemand wil het graag goed doen. Waar het mis gaat is als iemand zich zodanig aanpast aan de ander of aan de situatie waarbij degene steeds verder weg komt te staan van zichzelf. Je kunt je blijven aanpassen aan de mensen om je heen, aan wat (je denkt dat) er van je wordt verwacht, maar waar ben jij dan? En vooral; wie ben jij?
Het is een menselijke en al eeuwenoude behoefte. Aardig gevonden willen worden. Bij de groep willen horen. Er was namelijk een tijd dat we van elkaar afhankelijk waren om te kunnen overleven. Een mens is nog steeds een sociaal dier en heeft de behoefte aan connectie. En in zekere zin hebben we andere mensen nodig. Alleen niet meer om te overleven en te voorzien in onze eerste levensbehoefte.
Zekerheidsstelling succesratio
Er is een sterk beeld bij een grote groep bedrijven vanuit het streven naar een steeds hoger succesratio dat de ideale werknemer een perfect CV moet hebben. De juiste opleiding, het liefst nooit blijven zitten, bewust gekozen bijbanen die al in lijn liggen met de ambitie, stage bij een gerennommeerd bedrijf, het liefst in het buitenland en vergeet vooral de aansluitingen bij de juiste clubjes. Op deze manier heeft de jonge professional enorm veel stress bij het perfectioneren van zijn/ haar leven. Anders heb je iets uit te leggen en dat wil je niet want dan ben je niet meer de ideale ‘perfecte’ kandidaat. Vanuit deze hoedanigheid creëer je een samenleving die outside in gaat leven. Wat wordt er van mij verwacht, dan ga ik zorgen dat ik daar aan voldoe. Zonder zichzelf af te vragen of je daar wel gelukkig van wordt en of dat wel bij je past. Ergens is de aanname dat wanneer je voldoet aan dat plaatje en als je aangenomen wordt dat het geluk vanzelf volgt.
Met als resultaat dat je voldoet aan het plaatje maar niet gelukkig bent of onderweg naar het plaatje zoveel weerstand ervaart waar je je doorheen probeert te slaan omdat het een doel op zich is geworden met ook als gevolg dat je niet happy bent.
Wanneer ben jij gelukkig?
Het voelt wellicht als tegen de stroom ingaan, maar uit gaan van jezelf en dus van binnen naar buiten leven is volgens mij belangrijker dan ooit. Jezelf leren kennen, ondervinden wat voor jou belangrijk is, wat jouw talenten zijn en waar jij blij van wordt is de basis van een bestendige toekomst. Bedrijven komen en gaan, banen komen en gaan en jij moet het een levenlang met jezelf doen. Bewandel je eigen pad, maak fouten, ondervind wat je leuk en niet leuk vindt met als resultaat dat jij happy bent in de imperfectie die de wereld is. #liveinsideout
Next level?
Is het tijd om jouw ontwikkeling naar een next level te tillen? Ben je bereid om te doen wat nodig is? In een 1-op-1-traject werken we aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij je leven leidt en het leven niet jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.
Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!