In deze tijd zorgt de vraag ‘Doe jij wat je het liefste zou willen?’ voor veel onrust en kopzorgen bij mensen. Wellicht ook wel bij jou. De keerzijde van de maatschappij die de maakbaarheid van het leven uitlicht. Van de bedrijven die willen dat jij duidelijk hebt wat je wilt (functie en groeipad). Van het aanbod aan begeleiding/ diensten en oplossingen dat daar via advertenties en social media handig op inspeelt en die jou doen geloven dat je alles kunt hebben wat jij maar wilt. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat jij niet mag dromen over hoe jij je leven inricht zoals jij dat het liefst zou willen en dat je doet wat je leuk vindt. Mijn boodschap is er een met nuance. Met nuance dat je het allemaal niet nù hoeft te weten, dat het je geen stress hoeft te bezorgen en dat je het roer ook niet meteen in één keer hoeft te gooien. En met concrete tips hoe je een leven kunt creëren op jouw voorwaarden.

Hoe het niet moet

Laten we eerste beginnen met uitleggen hoe het niet moet. Het brein kan het gedenk, het getwijfel, het niet weten en de beren op de weg helemaal niet aan. Logisch dat je er onrustig van wordt en dat je er uiteindelijk zelfs wakker van kan liggen. Je brein is er op gericht om jou te laten overleven. Nadenken over onzekere zaken helpt niet bij het doel om jou te laten overleven. Althans, niet in eerste instantie – de korte termijn. Op lange termijn helpt het jou natuurlijk wel in de wereld waarin we nu leven (zonder sabeltandtijgers). En dan is het brein nog steeds niet goed in nadenken over onbekende en onzekere zaken. Waar het wel goed in is, is puzzels oplossen. Dus begin je vraag met ‘Hoe’. Dan geef je het brein een gerichtere opdracht mee.

Heb jij wel eens nagedacht over wat je écht zou willen? Het feit dat jij dit blog nu nog steeds leest geeft aan dat je er over nadenkt. Dat je een verlangen hebt. Maar hoe vind je wat je leuk vindt?

Dromen

Wat zou je heel graag willen? Niet wat je ego wil, niet wat anderen willen, maar wat wil jij? Op het gebied van werk, relaties (vriendschappen, liefde, familie), hobby’s, woonruimte, sport, gezondheid? Over alles tegelijk nadenken is best overweldigend. Kies één gebied en kauw daar een tijdje op. Laat je gedachten de vrije loop hoe een leven op jouw voorwaarden eruit zou zien. Mijmer daar over en maak het zo concreet mogelijk. Hoe is het weer? Als je denkt aan je slaapkamer, hoe ziet die er dan uit en als je wakker wordt, wat is dan het eerste dat je doet? Ga niet bij voorbaat al schrappen omdat er dingen bij zitten ‘die toch niet mogelijk zijn’. Schrijf alles op, hoe groot en onbereikbaar het wellicht ook is.

Lukt het niet om te dromen?

Sommige mensen vinden het moeilijk om te dromen. Dan helpt het als je jezelf vragen stelt. Bijvoorbeeld als je meer inzicht wilt in wat voor werk bij je past, stel jezelf de vragen: Waar krijg ik energie van? Wat kost mij energie?

Als je dit moeilijk vindt om te benoemen schrijf dan iedere dag kort even op wanneer je in flow zat, waar je een glimlach van kreeg en waar je energie van kreeg. Schrijf daarnaast op waarvan je merkte dat je niet vooruit te branden was, wat je uitstelde en waar je van leeg liep qua energie. Doe dit twee weken en bekijk dan op je een patroon kan ontdekken. Een vervolgvraag die je voor jezelf kunt beantwoorden is: Kun je zien wat hetgeen was wat je er juist leuk aan vond of wat je veel energie kostte?

Voorbeeld

Stel: je moet een presentatie geven voor je werk inclusief een powerpoint deck en jij hebt voor jezelf opgeschreven dat het je energie opleverde (of kostte). Welk stuk gaf je dan energie? Het maken van het PP deck, het geven van de presentatie zelf, het verzamelen van de inhoud van de presentatie, het geven van inzichten aan je publiek? Het ontleden van de situatie levert je concrete informatie op. Het kan namelijk ook zijn dat je van sommige onderdelen geen energie krijgt en andere onderdelen wel. Stel je twijfelt of je huidige baan wel goed bij je past, maar er zijn elementen waar je energie van krijgt en je kunt deze heel concreet maken. Dan kun je op basis van die informatie kijken naar een baan waar deze concrete onderdelen terugkomen. Wellicht in een andere vorm of in een andere context, maar op een manier die jou goed doen, waardoor je aan het einde van de werkdag meer energie overhoudt dan in je huidige situatie.

Het in kleinere stukken hakken en er betekenis aan geven kun je ook doen met je dromen. Wellicht droom je over een carrière-switch, over een knalrode Ferrari of een 4-jarige wereldreis met een zeilboot. Mochten deze zaken niet (direct) binnen handbereik liggen, waar staan deze zaken voor? Welke elementen uit de gedroomde carrière-switch kun je toepassen in je huidige baan? Waar staat de wereldreis voor? Voor avontuur, voor vrijheid, voor weg uit het vaste stramien, voor doen wat jij wilt en niet wat anderen van je verwachten? Hoe kun je datgene toepassen in je huidige leven zonder dat je op wereldreis gaat (en natuurlijk ondertussen een financieel plan maken voor die wereldreis!)?

Wat is voor jou belangrijk?

Bepaal voor jezelf wat het meest belangrijke voor je is. Wees alert op hoe je dit voor jezelf bepaalt. We worden als mens onbewust beïnvloed door onze omgeving. Zijn het dingen die voor jou echt belangrijk zijn of is het waarvan jij denkt dat dit van je wordt verwacht? Wat wil jij? Niet wat je familie van je verwacht, niet wat je collega’s van je verwachten, niet hoe je vrienden je kennen en wat zij denken dat bij jou past, niet ‘hoe het hoort’. Wat wil jij?

Het leven van je leven op jouw voorwaarden vergt kritisch kijken naar de dingen die je doet, naar waarom je ze doet en wat je er echt van vindt. Als we echt eerlijk naar onszelf zijn komen we soms achter dingen die best confronterend zijn. Bijvoorbeeld dat je vriendschappen in stand houdt, omdat je anders nauwelijks vrienden overhoudt. Terwijl die vrienden eigenlijk niet meer brengen wat ze ooit brachten. Dat je werk doet dat niet bij je past, maar het betaalt heel goed of het is de droom van je vader. Ben jij bereid om de consequentie te aanvaarden bij het zelfonderzoek?

Wat gaat jou makkelijk af?

Vaak zien we wat ons makkelijk afgaat niet als iets bijzonders. Wat voor jou heel normaal is, valt een ander op. Het gaat jou makkelijk af, omdat je een talent hebt en deze gebruikt. Wat gaat jou makkelijk af? Waar roemen anderen jou om? Waarvoor komen anderen naar jou toe? Jouw talenten zijn waardevol. Doe wat je makkelijk afgaat en word hier steeds beter in.

Focus aanbrengen

Als je helder hebt wat voor jou belangrijk is en hoe je leven op jouw voorwaarden eruit ziet, breng dan focus aan. Laat je niet afleiden door dingen die je er verder vanaf brengen. Iedere keuze brengt je dichterbij of verder weg van waar je naartoe wilt. Ja zeggen tegen de juiste dingen, waardoor je nee zegt tegen de dingen die niet of minder belangrijk voor je zijn. Klinkt logisch en dat is het ook. Het klinkt ook makkelijker dan het is. Er zijn iedere dag keuzes te maken, maar als jij helder hebt wat je wilt kun jij betere keuzes maken. Dragen ze bij aan je doel?

Kun je ontspannen creëren?

Je hebt niet in één dag leren zwemmen. Het is cliché maar waar. Het creëren van een leven op jouw voorwaarden is er niet van de één op andere dag. Door bewuste keuzes te maken, door consistentie, door focus creëer je dat leven. Stap voor stap ga jij doen waar je van houdt op alle vlakken van je leven. Iedere dag een klein beetje wint het van af en toe heel veel. Bewaar je geduld en geef jezelf de tijd om aanpassingen te maken.

Ondanks dat de buitenwereld je (soms) het gevoel kan geven dat je het NU moet weten, weet dat dit niet hoeft. Als je je daar op focust, dan is dat jouw waarheid. Durf ook te zien dat er net zoveel verhalen zijn van mensen die niet de juiste studie hebben gevolgd, die wellicht zelfs geen school hebben afgemaakt en die ook een bepaalde mate van succes hebben behaald. Om maar een voorbeeld te noemen.

Een alles of niets strategie. Een overdenk-modus. De pieker- en blokkeer valkuil. Trap er niet in. Droom, maak helder en maak kleine aanpassingen en voor je het weet heb jij een leven op jouw voorwaarden.

Heb je moeite met keuzes maken en wil je handvatten over hoe je dit anders kunt doen? Is het tijd om het tij te keren? In een 1-op-1-traject werken aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!