Staat jouw brein wel eens stil? Het begint vaak al vanaf het moment dat je je ogen opendoet. Meteen schieten er allerlei gedachten door je hoofd. Het gaat razendsnel, je kunt het bijna niet bijbenen. Hoeveel van die gedachten zijn positief en hoeveel zijn negatief? Meestal ben je je daar helemaal niet bewust van. We zijn ons vaak bewuster van de gevolgen van onze acties (de uitkomst), maar niet van het proces.

Proces

We hebben allemaal wel eens zo’n dag waar in de ochtend ‘alles’ misgaat. Je laat dingen uit je handen vallen,  je laat je havermout overkoken én je hebt een lekke band. Je bent je bewust van het laten vallen van je spullen, het overkoken van de havermout en de lekke band, maar je bent je niet bewust van je gedachten, je gevoelsproces en de labels die jij plakt op de gebeurtenissen.

Labelen van gebeurtenissen

Het is ons onderbewuste die in micro seconden een situatie observeert, interpreteert en een inschatting maakt wat er aan de hand is en er een label op plakt. Dit zodat we het kunnen begrijpen. Je perceptie. Jouw perceptie  ontstaat door het selecteren en interpreteren van zintuiglijke informatie. Hoe jij naar de wereld kijkt is niet hoe een ander naar de wereld kijkt. Bij de ander gaat de informatie door een andere ‘filter’, gebaseerd op zijn of haar waarnemingen, ervaringen en interpretatie.

Je kunt ergens een negatieve betekenis aan geven en ergens een positieve betekenis aan geven. Dit gebeurt in die luttele seconden in je onderbewuste.

Oorzaak en gevolg

Je kunt vaak niet je eerste gedachte kiezen, maar wel je tweede gedachte. Als de eerste gedachte je niet helpt, dan kun je een gedachte kiezen die je wel helpt. Je gevoel volgt vaak je gedachten, dus als je ergens een negatieve gedachte over hebt, dan ga je je daar ook negatief bij voelen. En daardoor volgt er een actie vanuit je negatieve gedachte en je negatieve gevoel. Op het moment dat je een positieve gedachte hebt, dan volgt daar een positief gevoel op en daaruit volgt een positieve actie. Klinkt heel logisch, toch?

Voorbeeld

Laten we nog even het voorbeeld nemen van zo’n ochtend waar ‘alles’ misgaat. Als jij dan de conclusie trekt en dus de gedachte vormt ‘Het wordt weer zo’n dag dat alles misgaat’, dan is dat de betekenis die je geeft aan de gebeurtenissen die ochtend. Deze gedachte veroorzaakt een gevoel en vanuit dit gevoel zijn je acties (onbewust) negatief. En dan gaat inderdaad de rest van de dag ook alles mis en word je bevestigd dat vandaag zo’n dag is waarop alles mis gaat.

Kies je gedachten

Als jij bewust denkt ‘deze 3 dingen zijn pech en gaan niet de rest van mijn dag beïnvloeden’, dan is jouw gedachte over de gebeurtenissen weer neutraal. Dit beinvloedt je gevoel positiever dan wanneer je denkt ‘vandaag is zo’n dag dat alles misgaat’ en zijn je acties de rest van de dag vanuit die positieve(re) gedachte en gevoel.

Toepassen

Je kunt deze techniek ook op andere dingen toepassen. Hoe kijk jij aan tegen een knuffel? Iemand die zijn armen om je heen slaat en je een gebaar van warmte geeft. Hecht jij meer of minder waarde aan een knuffel van een levens/ liefdespartner dan die van een moeder of een collega? Het gebaar is hetzelfde, maar jij geeft er een andere betekenis aan. Wat zou er gebeuren als je daar geen andere betekenis aan geeft? Interessant om bij jezelf te onderzoeken welke gedachtes jij hebt over bepaalde dingen en of het jou zou helpen om er anders naar te kijken.

 

Bewustwordingsproces

Bewustwording van dit proces en aan het stuur van je eigen gedachten staan en daarmee verantwoordelijkheid nemen over je acties is leiderschap nemen over je leven. Als je andere gevolgen wilt van je acties begin dan bij je gedachtes. Welke gedachtes heb jij in bepaalde situaties? Welke gedachten kun je daarvoor in de plaats kiezen om te geloven? Je zult merken dat als jij bewuster wordt van je gedachten en je bewuster kiest, dat je andere, positievere, uitkomsten krijgt.

Next level?

Is het tijd om jouw ontwikkeling en daarmee je business naar een next level te tillen? Ben je bereid om te doen wat nodig is? In een 1-op-1-traject werken we aan je persoonlijk leiderschap en ik beloof je dat als je aan jezelf werkt dat dit een positief effect heeft op je business. Dit zodat jij je bedrijf leidt en niet het bedrijf jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

 

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!