Te vaak zie ik mensen in mijn omgeving ja zeggen tegen dingen waar ze niet blij van worden. Of ja zeggen vanuit angst. Dit resulteert in niet-happy mensen (ik zeg bewust niet ongelukkig). Mensen die denken dat ‘het’, wat het voor jou dan ook mag zijn (liefde, droomjob, financieel zorgeloos leven, eigen bedrijf, fit lichaam, vriendschap…), alleen voor anderen is weggelegd en niet voor hen. Of denken dat je nu eenmaal niet altijd gelukkig kunt zijn. Of dat je soms dingen moet doen die minder leuk zijn.

En laten we eerlijk zijn, daar zit wel een kern van waarheid in. Want als dat is wat jij denkt, dan is het ook waarheid. Jouw waarheid. Ik geloof erin dat wanneer je kiest voor wat je wilt en niet per se voor wat je kan dat je alleen maar kan ‘winnen’.

 

‘Nienke, als er iemand goed is in focus aanbrengen dan ben jij het wel.’

 

Ik heb nee gezegd tegen een opdracht. Een mooie opdracht, een goed betaalde opdracht bij een prachtig bedrijf. In theorie, rationeel gezien, was er geen reden om nee te zeggen en toch heb ik nee gezegd. De opdracht sloot niet aan bij waar ik mee bezig wil zijn, waar ik écht warm voor loop en waar ik van overloop aan enthousiasme. En dus heb ik nee gezegd. Nee tegen geld. Nee tegen vijf maanden ‘zekerheid’. Nee tegen een prachtig bedrijf wat goed op mijn trackrecord zou staan. Mezelf committeren aan iets waar ik niet op ‘aan ga’ zoals een vriendin van mij zo mooi zei, dat kan ik niet en dat wil ik ook niet.

 

Ik heb helder op mijn netvlies wat ik wil en daarmee ook wat ik niet wil. Alles wat op mijn pad komt kan ik tegen die ‘lat’ leggen. Draagt het bij aan waar ik mee bezig wil zijn? Brengt het mij waar ik naar op zoek ben en waar ik gelukkig van word?

 

Resultaat

Laat ik het omdraaien. Wat als ik wel had gekozen voor die opdracht? Ik geloof er heilig in dat ik uiteindelijk spijt had gekregen van het accepteren van de opdracht. Waarom? Omdat ik niet de kwaliteit ga leveren waar ik trots op ben. Omdat als mijn energie niet optimaal is, omdat niet alles in mij JA zegt, dan heeft dat zijn weerslag op mijn werk. Natuurlijk sta ik op tijd op uit bed en fiets ik 4 keer in de week naar deze opdracht. Natuurlijk  doe ik mijn werk en lever ik kwaliteit, maar het gaat mij niet lukken om zonder energieverlies net dat stapje extra te leveren wat ik graag wil. Laat staan dat ik er extra energie van krijg. Want er zit een knagend stemmetje in mijn achterhoofd dat zegt ‘Ik had naar mijn gevoel moeten luisteren’, omdat je nooit helemaal in ‘flow’ raakt.

 

Lef & focus

Bovenal geloof ik dat als ik nee zeg tegen deze opdracht dat ik ja zeg tegen waar ik wel blij van word, waar ik wel energie van krijg. Misschien niet letterlijk tegen een opdracht nog, maar ik houd letterlijk en figuurlijk ruimte voor die HR-opdracht/ leiderschapstraining/ coachingsklant die wel voldoet aan waar ik mij op focus en waar ik van ‘aan’ ga..

 

Kiezen, ook al weet je niet wat het concrete alternatief is. Daar is lef en daar is focus voor nodig.

 

Helderheid

Focus aanbrengen.

Dat kan alleen maar als je helder hebt waar je naartoe wilt. Hoe kun je anders keuzes maken? Als je niet weet waar je naartoe wilt, hoe weet je dan hoe je daar kunt komen?

Hoe kun je prioriteiten stellen? Door een heldere doelstelling te hebben, dan weet je wat voor jou belangrijk is. Dan kun je ook nee zeggen. Nee zeggen tegen de dingen die niet bijdragen aan jouw doelstelling.

 

Je heden is het resultaat van al je beslissingen uit het verleden.

 

Als je niet blij bent waar je nu staat dan betekent dat je keuzes moet maken zodat als je over een tijd terugkijkt je blij bent dat je andere keuzes hebt gemaakt. Want er is zo’n heerlijk oud-Hollands gezegde:

 

‘Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg’.

 

Hetzelfde blijven doen en een ander resultaat verwachten is hetzelfde als wachten tot Pasen en Pinksteren op dezelfde dag vallen. Dat gaat niet gebeuren.

 

Hoe jij je voelt, waar jij nu staat, waar je straks staat, dat is allemaal een resultante van jouw keuzes. Waar kies jij voor? Wat zijn jouw prioriteiten?

 

FOCUS = KIEZEN

 

Als je vindt dat er waardevolle inzichten staan in dit artikel, deel deze dan vooral in je netwerk. Dat waardeer ik!

Wil je werken aan persoonlijk leiderschap of aan je keuzekwaliteit, neem dan contact op.

Wil je meer lezen over het maken van keuzes, het stellen van prioriteiten bestel dan mijn boek via http://bit.ly/2FRy36j 

Heb je vragen of gedachtes die je wilt delen na het lezen van dit artikel, reageer hieronder in de comments.