Ben jij vaak druk? Ben jij vaak de hele dag in de weer, overal binnen een minuut op aan het reageren en regelmatig aan het multitasken?

Er is altijd wel wat te doen, maar alles wat je doet moet dat ook echt?

Druk versus productief

Ben je druk én productief? Dat voelt vaak wel zo, maar sta eens stil en wees eens kritisch op wat je eigenlijk allemaal hebt gedaan vandaag. Ben je echt productief geweest? En misschien nog wel belangrijker, heb je een voldaan gevoel?

Automatische piloot

In deze tijden van het altijd druk kunnen zijn is het de kunst om het overzicht te bewaren en aandachtig te werk te gaan. Je niet laten afleiden van wat je écht moet doen en graag wilt doen. Af van de automatische piloot.

Het druk zijn en het rennen van rot naar her levert iets op, maar vaak niet waar je naar op zoek bent. Althans niet op de lange termijn. Door te kijken waar het ten koste van gaat wordt helder waar je op inlevert en dit is vaak niet wat je wilt als je er bewust over nadenkt. Waar gaat het bij jou ten koste van? Van je slaap, het afspreken met vrienden, sporten, gezond eten?

Geen keuzes maken

In heel veel gevallen hebben we het niet druk, maar maken we ons druk. Lopen we achter de feiten aan omdat we geen bewuste keuzes maken. Het is makkelijker om in the rat race mee te rennen in plaats van pas op de plaats te maken en te zien wat er speelt, wat er nodig is en wat jij nodig hebt.

Door je rust te pakken, overzicht te creëren en keuzes maken doe je de dingen die je ook echt moet doen en wilt doen. Je bent in charge en je wordt niet geleefd. Dit zorgt ervoor dat je het zowel op de korte termijn als op de lange termijn goed hebt. Het vraagt momenten van bewust een stap terug doen om er daarna twee vooruit te zetten. Je houdt meer energie over voor de dingen die ook er echt toe doen.

Hoe doe je dit?

1: Zet af en toe je telefoon uit of leg hem weg.

2: Bepaal ‘s ochtends 3 dingen die je die dag gaat doen. Niet meer. Als je niet bepaalt wat je die dag gaat doen word je geleefd door je mail, telefoon en vragen van collega’s. Er zijn altijd onverwachte zaken en als jij je agenda volplant is er geen tijd voor die onverwachte zaken.

3: Maak een lijstje met de dingen die je in een week doet en maak een weekplanning. Begin met het realistisch inplannen van de grote blokken als slaap, werk/ studie, reistijd etc. En bepaal dan waar je je tijd nog meer aan besteed. Denk aan huishoudelijke klusjes, koken, boodschappen doen, eten. Hoeveel tijd houd je dan nog over om te sporten, vrienden te zien en eens een boek te lezen?

4: Heb over de dag heen even een incheck-momentje met jezelf. Doe ik de juiste dingen? Krijg ik hier energie van? Moet ik ergens nee tegen zeggen? Heb ik ergens ja tegen gezegd waar ik alsnog nee tegen moet zeggen?

Next level?

Is het tijd om jouw ontwikkeling naar een next level te tillen? Ben je bereid om te doen wat nodig is? In een 1-op-1-traject werken we aan je bewustzijn en aan je persoonlijk leiderschap. Dit zodat jij je leven leidt en het leven niet jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

Als je vindt dat dit artikel waardevolle informatie bevat voor iemand uit je omgeving, deel het dan in je netwerk. Waardeer ik!