Ondernemen is hard werken als je het ondernemers vraagt. De advertenties op Facebook en Instagram doen je veronderstellen dat je ook zonder hard werken een bedrijf kunt runnen. Waar het volgens mij vooral om gaat is dat je de juiste dingen doet. Er is niets mis met hard werken, als je het ook echt leuk vindt waar je aan werkt en als je genoeg herstelmomenten hebt. Ook is het belangrijk dat je de juiste dingen zelf doet en andere dingen aan anderen overlaat.

Het juiste

Wat is het juiste doen niet? Het is niet dagen van 20 uur maken, het werk van je teamleden doen en niet roepen dat je het zelf beter en/of sneller kan. Het is niet alle sociale events afzeggen en zeker niet je gezondheid laten versloffen.

Wat is het dan wel? Dat is het creëren van een team, het aannemen van capabele mensen, mensen laten ontwikkelen en ze opleiden/begeleiden om het zelf te doen (…beter dan jij!). Het is een paar keer per week sporten, voldoende nachtrust en tijd doorbrengen met je vrienden en familie.

Drive

Waarom doe jij als ondernemer vaak niet het juiste? Omdat je (te) betrokken bent, jij je verantwoordelijk voelt en omdat je het vaak in het begin van het bedrijf allemaal zelf gedaan hebt. Omdat je overtuigd bent van jouw strategie, je gelooft in hard en veel werken en dat je niet mag opgeven. Je passie, je drive en je geloof zorgt voor tomeloze energie. Je intenties zijn goed, het heeft alleen een averechts effect.

Ben jij iemand die geen tijd maakt voor ontspanning? Besteed jij je tijd aan dingen die jij ‘sneller kan’ in plaats van het overdragen aan iemand van je team? Doe jij het werk van je team omdat jij het beter kan? Eerlijk zijn…!

 

Gevolg

Dit zijn korte termijn over lange termijn keuzes. Het is vaak een onbewuste keuze, want als ik de ondernemers die ik coach dit voorleg dan zeggen ze allemaal dat ze het niet zelf willen (blijven) doen. Dat ze willen delegeren, dat ze meer tijd willen besteden aan hun gezondheid en hun sociale leven. Bij iedere keuze die je maakt zul je het lange termijn doel voor ogen moeten houden. Al je keuzes moeten bijdragen aan dat lange termijn doel.

Onbedoeld zet je je team buitenspel als jij beslissingen blijft nemen voor je team. Onopzettelijk diskwalificeer je je mensen als je met ieder detail blijft bemoeien en zelfs het werk overneemt. Ongewild zorg je voor een vol hoofd en ben je steeds minder in staat om afstand te nemen van je bedrijf en te ontspannen. En als je niet oppast ben je op weg om je werk niet meer leuk te vinden. En nog erger, ook je teamleden vinden het werk niet meer leuk en lopen uiteindelijk weg.

 

Meerwaarde

Werk jij aan je bedrijf of in je bedrijf? Veel ondernemers werken in hun bedrijf en zijn eigenlijk niet bezig met de dingen waar ze goed in zijn en die ze leuk vinden. Als je met je bedrijf wilt groeien zul je moeten delegeren. Delegeren is niet hetzelfde als loslaten. En het is ook niet bepalen hoe alles gedaan moet worden en dat je het uiteindelijk nog steeds zelf doet.

Waar voeg jij echt iets toe? Waar lever jij echt meerwaarde? Dat is waar je mee bezig moet zijn en alle andere dingen overlaten aan mensen die daar verantwoordelijk voor zijn en die verantwoordelijkheid ook krijgen. Zo werk je aan je bedrijf en kun je met een helikopterview naar je bedrijf kijken. Zodat je ziet wat er nodig is voor je bedrijf om te groeien, je strategie kunt bepalen en bij kunt sturen. Dát is jouw toegevoegde waarde!

Business-groei is persoonlijke groei.

Fundament

Je kunt als ondernemer alleen solide groeien als je fundament op orde is. Op een wankel fundament kun je nooit solide bouwen. Dat betekent dat jij als ondernemer aan jezelf moet werken. Alleen met een helder hoofd kun jij je prioriteiten bepalen. Je hebt een gezond lijf nodig om je business te runnen. Je hebt nieuwe kennis en inzichten nodig om te groeien, zowel als persoon als bedrijf.

Hoeveel tijd steek jij in persoonlijke ontwikkeling? En aan je fysieke gestel? Hoeveel tijd besteed jij aan de mensen die je lief zijn, echt in verbinding zijn met de mensen die jij graag ziet?

Een business heeft een lange termijn doelstelling. Hoe jij als ondernemer bent is medebepalend voor de duurzaamheid van jezelf en je bedrijf. Ben jij bereid het juiste te doen?

Next level?

Is het tijd om jouw ontwikkeling en daarmee je business naar een next level te tillen? Ben je bereid om te doen wat nodig is? In een 1-op-1-traject werken we aan je persoonlijk leiderschap en ik beloof je dat als je aan jezelf werkt dat dit een positief effect heeft op je business. Dit zodat jij je bedrijf leidt en niet het bedrijf jou. Stuur mij een bericht of bel voor het maken van een kennismakingsgesprek.

 

Als je vindt dat er waardevolle informatie staat in dit artikel, deel deze dan vooral in je netwerk. Waardeer ik!